Janette Backman

Tervetuloa tutustumaan kotisivuihini ja akryylimaalauksiini. Olen rovaniemeläinen taidemaalari, kuvittaja ja satukirjailija (s.1985). Löysin maalaamisen ilon jo hyvin nuorena ja erilaiset luontoaiheet ja runsas värimaailma toistuvat maalauksissani. Inspiraationi teoksiini ammennan Suomen, etenkin Lapin upeasta, vaihtelevasta ja monisävyisestä luonnosta.

Rakastan retkeilyä ja vaeltamista ja tarkastelen luontoa mielelläni myös kameran linssin kautta. Kun lähden metsään tai tuntureille, hakeudun yleensä rauhallisiin paikkoihin, pois poluilta ja ihmisvilinästä. Menen mieluiten maisemiin, jotka ovat mahdollisimman luonnontilaisia ja vähiten ihmisen vaikutuspiirissä.

Maalaamisen, luonnon valokuvaamisen, vaeltamisen ja retkeilyharrastukseni lisäksi mm. huovutan ja teen poronsarvi-, poronnahka-, puu- ja hopeakoruja. Myös eläimet ovat minulle erityisen tärkeitä ja kotoani löytyykin useampi karvakaveri.

Koulutustaustaltani olen metsätalousinsinööri ja teen luonnonsuojelutyötä, lähinnä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelun parissa. Lisäksi opiskelen taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa, taiteiden tiedekunnassa, soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmassa. Koulutus on avannut minulle uusia reittejä ja muotoja ilmaisuun taiteen saralla.

Taide, sen kantaa ottavuus ja mahdollisuudet vaikuttaa asioihin taiteen avulla ovat nousseet minulle läheisiksi teemoiksi viime aikoina. Käytän usein valokuvaa ilmaisuvälineenä luonto-aiheisissa projekteissani. Välillä mukana on muitakin elementtejä, esim. kirjoitettua tekstiä, puuta ja kiveä. Kantaa ottava taiteeni on yleensä yhteisöistä lähtöisin, tuon yhteisöjen äänen kuuluviin taiteellisen työskentelyn ja teoksieni kautta. Keskiössä on usein huoli luontoympäristön tilasta. Haluan valokuvateoksillani tuoda esiin usein myös koskemattoman luonnon kauneutta ja luonnon monimuotoisuuden säilyvyyden merkityksen.

Moniulotteisista taideprojekteista huolimatta näiden kotisivujen ydinteema on kirjoittamaani ja kuvittamaani kirjaan Satu maahispeikosta liittyen perinteinen maalaustaide. Kyseessä on esikoisteokseni, joka julkaistiin syyskuussa 2017.  Teoksen englanninkielinen käännösversio A Troll`s Tale julkaistiin marraskuussa 2018. Syksyllä 2019 julkaistiin toisen kirjailijan teos Guhke ja kadonneiden revontulten arvoitus, jossa olen toiminut osakuvittajana. 

Maalaustaiteen, kirjoittamisen ja muiden edellä mainittujen asioiden lisäksi olen mukana monessa. Kokemusta on kertynyt muun muassa valokuvateosten, painokuosien, jääveistosten sekä logojen suunnittelusta ja repertuaarini laajenee vuosi vuodelta. Taide ja luova työskentely onkin mielestäni elämäntapa. Se on tekemistä ja mielikuvituksellista ilmaisua välinein ja materiaalein, joissa vain taivas on rajana.